Ortodontik tedaviye başlandığında, dişleri hareket ettirmek üzere uygulanan kuvvetler dişlerde ağrı oluşturabilir. Özellikle braketler takıldıktan 2 ila 4 saat sonra, dişlerde hafif ağrı ortaya çıkabilir ve bu beklenen, normal kabul edilen bir durumdur. Ağrının tipi, şiddeti ve süresi bireyin vücut cevabına ve ağrı eşiğine göre değişir. Bazı bireyler bu ağrı sürecini çok kolay atlatırken, bazı bireylerde ağrı kesici desteği gerekebilir. Ağrı tedavi başlangıcından sonraki 2-3 gün içerisinde yavaş yavaş azalır ve en geç bir hafta içerisinde ortadan kalkar. Daha sonra ayda bir hastanın görüldüğü seanslarda, kuvvetin uygulanmasından sonra kısa süreli ağrılar olabilir.
Yine ortodontik tedaviye başladıktan sonra zaman içerisinde dişlerde hafif sallanmalar meydana gelir. Bu durum dişlerin hareket ettirilmeleri sırasında etraflarındaki kemiğin eriyip yeniden oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkar ve çok normal bir durumdur. Tedavi bittikten sonra kemik de yeniden şekillenecek ve bu durum kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Ağrı başladığında yapılması gereken, aspirin haricinde bir ağrı kesicinin (parasetamol içerikli PAROL gibi) kullanılmasıdır. Bu, ağrıyı ortadan kaldıracak ve hastayı rahatlatacaktır. Ancak ağrı kesicilerin diş hareketini yavaşlattığı da unutulmamalıdır. Ağrılı süreçlerde daha yumuşak gıdalarla beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü çiğneme kuvvetinin oluşturacağı baskı, dişlerdeki ağrıyı artırabilir.
Braket ve tüpler ağza yerleştirildikten sonra dil, dudak ve yanağın bu girintili çıkıntılı yapılara alışması vakit alacaktır. Özellikle ilk bir hafta, tedaviye alışma sürecidir ve yumuşak dokularda yaralar oluşabilir. Böyle durumlar için doktorunuz size bir mum verecektir. Sakıza benzer bir malzeme olan bu mum, batan braket ya da telin üzerine yerleştirilir. Böylece yanak ve dudakla temas kesilir, hasta rahatlatılır. Fakat bu mumun çok uzun süreli kullanımı ağza giren apareylere alışma sürecini uzatır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalı, bununla birlikte yumuşak dokuların adaptasyonuna müsaade edilmelidir. Ayrıca bu dönemde beslenmeye dikkat edilmeli ve vücut direnci yüksek tutulmalıdır.
Tedavinin ilerleyen aşamalarında telde uzamalar ve batmalar oluşabilir. Ark teli uzadığında, tekrar tüpün içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa, temiz bir tırnak makasıyla batan tel parçasını kesebilir veya bir parça ortodontik mumu batan tel üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu müdahaleler yeterli olmaz ise ortodontistinize başvurunuz. Aksi takdirde batan kısım yanak içerisinde derin yaralar oluşturabilir.
Braket ve teli birbirine bağlayan küçük ligatür teli, dişin hareketine bağlı olarak yer değiştirebilir veya fırçalamalar sonucunda gevşeyebilir. Böyle durumlarda ortodontistiniz tarafından braketin altına gizlenen telin ucu, zamanla açığa çıkabilir ve rahatsız edebilir. Bu durumda, tırnağınız ile ya da bir kalemin arkasındaki silgi aracılığı ile teli braketin arkasına itebilirsiniz. Eğer bu mümkün olmaz ise, ortodontik mum yerleştirebilirsiniz.
Bant veya braketler koptuğunda rahatsızlık vermiyor ise olduğu yerde bırakınız ve randevunuza uzun zaman var ise ortodontistinizi bilgilendiriniz. Eğer rahatsızlık veriyor ise bir parça mum ile üzerini kapatabilirsiniz.
Telif Hakkı © 2019-2024 Ortodonti Gebze Kliniği Dr. Öğr. Üyesi Yasin AKBULUT - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.